Er du en af dem som dyrker sport på højt plan, træner op til marathon eller noget helt tredje? Så har du helt sikkert døjet med sportsskader. En del sportsskader kan være akutte og skal behandles med det samme. Mange døjer også med sportsskader som de ikke har behandlet i god tid, hvilket kan blive mere farlige med tiden.
Du kan læse mere om akutte sportsskader, typer af sportsskader og behandling herunder.
Sportsskader kommer fra fysisk aktivitet. Helt generelt kommer sportsskader af at man har dyrket sport. Sportsskader kan være akutte som f.eks. forstuvninger eller fibersprængninger. Overbelastningsskade er også en form for sportsskade, som kommer af gentagne forkerte bevægelser. Mange mærker først en sportsskade, lang tid efter de har været fysisk aktive.
Du kan altid tage en snak med din læge om du har nogle sportsskader. Det kan være nyttigt at behandle skaden i god tid, så skaden ikke forværres.
Typer af sportsskader
Sportsskader kommer i mange former og det kan være overbelastningsskader, knæskade, vrid i foden, fibersprængning, muskelskader men det kan også være betændelser.
Akutte sportsskader
Omkring 25% af alle sportsskader er akutte. En akut sportsskade opstår når du er fysisk aktiv, typisk i starten eller slutningen af din træning. Det kan være en pludselig bevægelse, et forkert spark eller for voldsomt et afsæt.
Risikoen for en akut sportsskade stiger hvis opvarmningen ikke var tilstrækkelig - her kan du bruge en massagepistol til at varme dine muskler med inden træning. Hvis skaden opstår i slutningen af din træning, er det sandsynligvis fordi du er blevet træt og har lavet øvelserne forkert.
Din krop reagerer forskelligt på skaderne. Hvis du har holdt en længere pause med træningen kan der hurtigt opstå sportsskader, da kroppens væv ikke er vant til de gentagne bevægelser endnu.
Symptomer på akut sportsskade:
- Varme
- Rødme
- Smerte
- Nedsat funktion af leddet
- Misfarvning af området omkring skaden
Hvis du oplever at skaden er akut, skal du kontakte skadestuen med det samme. En akut skade skal du behandle hurtigst muligt og her kan du bruge behandlingsmetoden RICEM.
Behandling
Du burde altid snakke med din læge omkring dine skader. Det kan være skaden stammer fra noget andet som bør undersøges nærmere.
De fleste som har oplevet sportsskader, søger behandling ved en fysioterapeut eller lignede. Det kan godt hjælpe i mange tilfælde, det er bare dyrt og du skal booke en tid i terapeutens åbningstid.
Massage har altid mere eller mindre har haft en god effekt på sportsskader. Det gode ved massage er, at du kan massere en bestemt muskelgruppe som generer dig.
En af de nemmere massage værktøjer er en massagepistol.
Massagepistolen kan hjælpe dig med at behandle de sportsskader du måske døjer med. Du kan helt selv bestemme hvordan massagen skal være, og med 20 forskellige hastigheder - har du mange muligheder.
Sådan bruger du en massagepistol til at behandle sportsskader
Du skal starte med at vælge hvilket område eller skade du vil starte med at massere.
Bagefter starter du ud med hastighed 1-5, hvor du langsomt varmer området op. Afhængigt af hvilken muskelgruppe det er, skal du tilpasse de 4 mundstykker der medfølger. Du kan læse mere om de 4 forskellige mundstykker lige her for at blive klogere på hvad passer bedst.
Når du masserer området skal du passe på med ikke at massere for hurtigt eller for hårdt, da det kan skade musklen. Vi anbefaler at du bruger en af de lavere hastigheder, for bedre at kunne styre massagepistolen.
Hvis du har en trigger point der generer dig, kan du bruge det bullet hoved til mere dybdegående massage. Hovedet er smalt og lavet af et hårdere materiale, hvilket rammer mere præcist på musklen.
Massagen burde vare omkring 10-15 minutter med pauser. Alt afhængigt af hvilken skade det er, skal massagen være tilpasset derefter.
Efter massagen kan du berolige området med noget koldt, såsom is. Det gør at hævelsen bliver mindre og musklen kan slappe af.
Kilder: